Timemanagement: 5 tips om meer gedaan te krijgen

Wat is timemanagement eigenlijk? Timemanagement is de kunst om je tijd zo efficiënt en effectief mogelijk in te zetten, dat betekent dat je het maximale haalt uit je beschikbare tijd.

Ieder van ons heeft maar 24 uur beschikbaar op een dag en voor velen van ons voelt dat soms als te weinig. Je kunt echter meer dan je denkt halen uit de tijd die je beschikbaar hebt, zolang je timemanagement maar voldoende op orde is. Vandaag kijken we naar vijf dingen die je kunt doen om je tijdbesteding te verbeteren.

Vijf tips voor timemanagement illustratie

Tip 1: Houd er rekening mee dat iedereen andere behoeften heeft

Dit wordt vaak over het hoofd gezien, het is heel belangrijk voor het verbeteren van timemanagement om rekening te houden met je dagelijkse bezigheden. Een manager die 25 werknemers aanstuurt heeft andere behoeftes en een andere definitie van “timemanagement” dan een advocaat of een webdeveloper. Dit komt omdat de natuur van de werkzaamheden die elk beroep met zich meebrengt verschillen.

Begin daarom altijd vanuit je eigen perspectief en reflecteer alles wat je weet en leest over timemanagement op jouw eigen dag en werkzaamheden. Het draait hierbij ook gedeeltelijk om prioriteiten stellen.

Tip 2: Verdeel je tijd vooraf in tijdblokken

Een van de meest genoemde manieren om beter te worden in timemanagement is het verdelen van je tijd in blokken. Deze blokken aan tijd kunnen afgestemd worden op je eigen werkzaamheden, bijvoorbeeld in blokken van 15-30 minuten voor de kleinere werkzaamheden zoals mailen of bellen. Daarnaast heb je blokken van 2 tot 4 uur voor bijvoorbeeld werkzaamheden zoals programmeren of schrijven.

Zorg ervoor dat je op één dag meerdere blokken van verschillende tijdsduren hebt. Bijvoorbeeld 2 van 2 uur, 2 van 1 uur en 2 van 30 minuten, daarnaast kun je de rest van de tijd gebruiken als uitloop voor de betreffende blokken. Vaak handig om ook je to do lijsten hierbij te betrekken.

Tip 3: Deel je tijdsblokken logisch in

Ben je het meest productief in de ochtend of later op de dag? Neem dit mee bij het bepalen van hoe je dag eruit gaat zien. Deel de langere blokken in tijdens jouw meest effectieve dagdeel, dit zorgt ervoor dat je met optimale concentratie bezig gaat tijdens de ‘belangrijke’ blokken. Hierdoor komen ‘kleinere’ blokken terecht in minder belangrijke perioden van je dag. Dit is dus gedeeltelijk afhankelijk van je persoonlijke effectiviteit gedurende de dag.

Tip 4: Beperk afleidingen die bij andere tijdsblokken horen

Ben je bezig met een blok van 2 uur waarin je een bepaald doel hebt? Blijf dan zoveel mogelijk weg van werkzaamheden die bij andere tijdsblokken horen (zoals bijvoorbeeld e-mailen of iets anders). Elke werkzaamheid die niet bij het huidige tijdsblok hoort, is een afleiding. Pas nadat je huidige blok van gewerkte uren ten einde is kun je deze andere werkzaamheden oppakken.

Tip 5: Evalueer elke maand op hoe het gaat

Niets werkt beter dan het experimenteren met verschillende opties wat betreft timemanagement. Het is onwaarschijnlijk dat je tijdens je eerste experiment met timemanagement direct de beste oplossing hebt. Het is daarnaast ook logisch dat je werkzaamheden vaak evolueren en dat je daardoor andere behoeftes ontwikkelt met betrekking tot je tijd.

Gebruik een tool om je tijd bij te houden, zo kun je gemakkelijk bijvoorbeeld terugkijken op elke willekeurige dag om te zien wat je op welk moment aan het doen was. Rapportages van je uren verdeeld over bijvoorbeeld een maand, gereflecteerd op het werk dat je gedaan hebt zijn daarbij essentieel. Zo kan je bijvoorbeeld twee verschillende strategieën van timemanagement met elkaar vergelijken over verschillende projecten heen. Dit helpt je bij het bepalen van de beste strategie m.b.t. timemanagement.

Je uren registreren op kantoor

Keeping urenregistratie software helpt je bij het uren bijhouden van je gewerkte tijd en bij het bepalen van hoe jouw timemanagement eruit moet zien. Tevens maakt Keeping het gemakkelijk om een groot project op te splitsen in taken. Begin vandaag nog gratis.

Begin vandaag nog met het bijhouden van je uren. Meld je aan bij Keeping en maak de eerste 14 dagen gratis gebruik van het Plus-abonnement.

Start vandaag nog met het bijhouden van uren

Andere ondernemers maken urenregistratie al gemakkelijker met Keeping. Registreer je hieronder en begin gratis.

Stopwatch om uren te klokken illustratie