Hoe maak je van time tracken een gewoonte
In eerdere blogs hebben we vaker gesproken over het belang van tijdschrijven. Jouw uren registreren is belangrijk om duidelijk te krijgen hoeveel uur jij daadwerkelijk werkt en aan welke opdrachten of activiteiten je hoeveel tijd besteed. Maar, als jij voor het eerst jouw uren gaat bijhouden vergt dit nogal wat aanpassingsvermogen. Het komt bijna nooit voor dat iemand van de ene op de andere dag al zijn of haar uren perfect gaat bijhouden. Gelukkig kun je er wel aan de hand van de tips in deze blogs een gewoonte van maken.
Een nieuwe gewoonte aanleren
De voornaamste kenmerk van een gewoonte is dat het automatisch gaat. Je hoeft er dus niet bij na te denken. Maar het automatiseren van een nieuwe gewoonte gebeurt niet zomaar. Eerst moet de nieuwe handeling überhaupt een gewoonte worden. Bij het aanleren van een nieuwe gewoonte is het belangrijk om in eerste instantie jouw einddoel duidelijk te krijgen. In dit geval is het doel om jouw uren op het werk bij te houden. Wanneer wil je dit einddoel behaald hebben? Binnen een week? Een maand? Drie maanden? Leg ook dit vast. Vervolgens kun je het doel in kleinere stappen verdelen.
Een interessant boek dat ingaat op het aanleren van nieuwe gewoonten is: The Power of Habit van Charles Duhigg.
Time tracken in stappen
Begin op dag een met het tracken van één uur op jouw werk. Jouw eerste activiteit van de dag bijvoorbeeld. Schrijf jij jouw eerste activiteit van de werkdag en hoeveel uren jij hieraan hebt besteed drie dagen achter elkaar op? Dan ga je door naar de volgende stap. Vervolgens track je jouw eerste én laatste activiteit van de werkdag. Je zou in principe binnen één week het tijdschrijven van jouw uren volledig onder de knie kunnen hebben. Doe je het liever rustiger aan? Door wekelijks een van de stappen te doorlopen en dit vast te houden kun je binnen een maand jouw nieuwe time track gewoonte helemaal aanleren.
Laat je een timer lang lopen in Keeping? Dan zullen we je een handige herinnering sturen als je deze vergeten bent uit te zetten.
Gemotiveerd blijven
Het kan natuurlijk voorkomen dat je een activiteit vergeet op te schrijven, of per ongeluk een hele dag overslaat. Dat is helemaal niet erg! Een keertje iets missen hoort erbij, zolang je het de volgende keer wel weer oppakt. Veel mensen zien één keer “falen” als helemaal falen en beslissen daarom om niet meer verder te gaan met het tijdschrijven. Nergens voor nodig! Een foutje is zo gemaakt en daarom ook zo weer goed gemaakt. Het duurt even om een gewoonte onder de knie te krijgen en daar hoort vallen en opstaan bij.
Hoe je ook jouw uren registreert, zei dat door jouw uren te berekenen in Excel, jouw uren bijhoudt in een agenda of jouw uren met een app registreert, het bijhouden van jouw uren gebeurt niet van de ene op de andere dag. Lukt het jou om een gewoonte te maken van het tracken van jouw uren? Dan zal je al snel merken dat jij efficiënter gaat werken en meer uit jouw dag haalt.
Begin vandaag nog met time tracken. Probeer het Plus-abonnement van Keeping de eerste 14 dagen gratis.