Een muziekje tijdens het werken, verbetert dat de concentratie?

Welk werk je ook doet, geconcentreerd aan de slag kunnen is belangrijk. Maar, een werkomgeving waarin jij je optimaal kan concentreren is niet altijd vanzelfsprekend. Er is veel onderzoek gedaan naar hoe jij jouw concentratievermogen kunt ondersteunen. In deze blog bekijken we hoe muziek jou kan helpen om geconcentreerd te werken.

Waar luister je muziek?

Muziek ontspant, motiveert en stimuleert. Muziek doet heel veel dingen en mensen luisteren dan ook op veel verschillende plekken naar muziek. Tijdens het autorijden, in de sportschool en tijdens het werken zijn drie populaire momenten om een muziekje te luisteren. Als we het puur over werksituaties hebben zijn er enkele duidelijke voorbeelden op te noemen. Zo staat in veel garages de radio altijd aan, luisteren sommige chirurgen tijdens ingrepen naar klassieke muziek en werken mensen in kantoortuinen vaak met oordopjes in waar hun eigen muziek uit komt.

In de kantoortuin is afsluiten erg belangrijk voor het creëren van focus. De afleveringen van het TV-programma De Monitor en de Engelstalige podcast Freakonomics over het werken in kantoortuinen zijn bijzonder interessant en geven hier meer inzicht in.

Wat doet muziek?

Er is veel onderzoek gedaan naar wat muziek daadwerkelijk met ons doet. Er zijn onderzoekers die beweren dat naar muziek luisteren de stemming verbetert maar tegelijkertijd ervoor zorgt dat de concentratie vermindert. Andere onderzoekers zeggen juist dat muziek helpt om taken sneller en creatiever af te ronden. Er is ook nog specifiek onderzoek gedaan naar welke soorten muziek juist helpen tijdens het werken. Welke muziek je luistert hangt dus af van jouw eigen voorkeur maar hangt ook af van welk werk je doet.

Wat werkt wel?

Welke muziek jou juist kan helpen geconcentreerder en dus ook productiever te werken, hangt af van welk werk je doet. Enkele richtlijnen zijn:

  • “Upbeat” muziek zonder tekst verbetert de productiviteit tijdens het werken aan repetitieve taken. Mensen die in een fabriek werken bijvoorbeeld, hebben hier baat bij.
  • Ontspannen muziek met veel herhaling of harmonieuze, haast meditatieve muziek verbeteren de uitvoering van cognitieve taken. Mensen in kantoortuinen worden dankzij deze muziek niet zo afgeleid door hun collega’s maar kunnen zich beter concentreren op hun eigen werk. Voorbeelden zijn Deep Focus op Spotify of Pure Focus op Apple Music.
  • Populaire muziek met veel tekst hindert de concentratie. Mensen krijgen vaan de neiging om mee te neuriën of kunnen de tekst van een liedje in hun hoofd meezingen. Zo worden mensen compleet uit hun concentratie gehaald.
  • Kerstmuziek is bijzonder vermoeiend. Zeker voor mensen die de hele dag naar kerstmuziek moeten luisteren zoals in een supermarkt of kerstafdeling.
  • Klassieke muziek met een hoog tempo verhoogt de motivatie en creativiteit. In eerste instantie gaan mensen er van uit dat klassieke muziek stoffig en saai is. Maar met de juiste klassieke playlist vliegt de dag juist voorbij!

Het is een kwestie van voorkeur

Welk werk je doet en welke muziek jij in je vrije tijd luistert hebben invloed op welke muziek je het beste onder werktijd kunt luisteren. Op de vraag “helpt het luisteren naar muziek tijdens het werken de concentratie?” kan er dus geen eenduidig antwoord gegeven worden. Het is vooral interessant om zelf ermee te experimenteren. Het registreren van jouw uren kan bij jouw experimenten helpen! Het bijhouden van een tijdregistratie helpt jou om duidelijk te krijgen hoe jouw concentratie gedurende de dag fluctueert en dus ook hoe efficiënt jij werkt. Door jouw uren te registreren, kun je ook onderzoeken of het luisteren naar muziek jou helpt om efficiënter te werken. Begin vandaag nog met het registeren van jouw uren.

Meld je aan bij Keeping en maak de eerste 14 dagen gratis gebruik van het Plus-abonnement. En voor zzp'ers is Keeping zelfs helemaal gratis, voor altijd.

Start vandaag nog met het bijhouden van uren

Andere ondernemers maken urenregistratie al gemakkelijker met Keeping. Registreer je hieronder en begin gratis.

Stopwatch om uren te klokken illustratie