Onderscheid maken tussen directe en indirecte uren

Als ondernemer heb je te maken met directe en indirecte uren. Het is belangrijk om te weten hoe dit precies in elkaar steekt en wat het voor je onderneming betekent. In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen directe en indirecte uren en hoe ze in Keeping gebruikt worden.

Indirecte en directe uren helpen je bij het nauwkeuriger voeren van je urenadministratie

Om onderscheid te maken tussen directe en indirecte uren heb je minimaal een Plus abonnement nodig.

Wat is het verschil tussen directe en indirecte uren?

Als ondernemer is het belangrijk om te weten welke uren je wel of niet kunt factureren aan je klanten. Om dit gemakkelijker te maken kun je in Keeping onderscheid maken tussen directe en indirecte uren.

Directe uren schrijf je bijvoorbeeld toe aan werkzaamheden die direct te maken hebben met de kernactiviteiten van je dienstverlening/onderneming. Indirecte uren schrijf je toe aan de overige activiteiten, bijvoorbeeld de administratie, een interne vergadering of bijvoorbeeld de uren die je besteedt aan het volgen van een cursus/opleiding. Deze indirecte uren kun je niet factureren aan je klant, en daarom markeer je ze als 'indirecte uren'.

Indirecte uren voor het urencriterium (zzp'ers)

Voor zzp'ers hebben directe en indirecte uren nog een extra betekenis: je kunt namelijk zowel directe als indirecte uren meetellen voor het urencriterium. Dat betekent dat alle randzaken die gepaard gaan met je onderneming. Enkele voorbeelden van indirecte uren zijn:

  • tijd die je besteedt aan het inlezen voor een project;
  • reistijd naar een opdracht of klant;
  • reistijd voor woon-werkverkeer;
  • tijd voor het maken van een website (zakelijk).

Deze uren kun je gewoon meetellen voor het urencriterium onder de label indirecte uren.

Directe en indirecte uren bijhouden met Keeping

We hebben het aangeven van directe en indirecte uren zo flexibel mogelijk ingesteld door ze toe te voegen aan zowel de opties van een project, als die van een taak. Dat betekent dat je voor elk project kunt aangeven of het project directe uren bevat. Daarnaast kun je voor elke taak ook instellen of de uren die geschreven worden voor de specifieke taak direct of indirect zijn.

Directe en indirecte uren gebruiken tijdens het factureren

Als je Keeping gekoppeld hebt met een extern facturatieprogramma, dan kun je het onderscheid van directe en indirecte uren direct al gebruiken bij het maken van je facturen. Zo worden standaard bij het maken van een factuur alle indirecte uren niet meegeteld. Je kunt echter kiezen om alsnog de indirecte uren mee te laten tellen voor een factuur. Dit maakt het gemakkelijk om nauwkeurige facturen op te stellen voor je klanten. Extra factuuropties Tijdens het aanmaken van een factuur kies je of je indirecte uren wilt meenemen.

Ook aan de slag?

Begin vandaag nog met bijhouden van zowel je directe als indirecte uren. Meld je aan bij Keeping en maak de eerste 14 dagen gratis gebruik van het Plus-abonnement.

Start vandaag nog met het bijhouden van uren

Andere ondernemers maken urenregistratie al gemakkelijker met Keeping. Registreer je hieronder en begin gratis.

Stopwatch om uren te klokken illustratie