Hoe het coronavirus het thuiswerken een boost heeft gegeven

De coronacrisis heeft voor grotere veranderingen in Nederland gezorgd. Een verandering die dagelijks op heel veel mensen indruk maakt, is het thuiswerken. Je collega’s niet fysiek zien en spreken bijvoorbeeld, is iets wat veel mensen missen. Ook het niet meer kunnen bezoeken van klanten weegt vaak zwaar. Zal dit zo blijven? Of zullen we in het najaar zien dat steeds meer mensen terug naar kantoor gaan? Daar kunnen we met z’n allen geen antwoord op geven. Zoals iedere nieuwe situatie, heeft het thuiswerken voor- en nadelen.

Hoe Corona het thuiswerken een boost heeft gegeven

Voordelen van thuiswerken

  1. Je hebt geen last meer van woon-werkverkeer. Jouw werkplek is nog nooit zo dichtbij geweest! Van keuken naar zolder of van slaapkamer naar woonkamer. Jouw werkplek is letterlijk maar een paar stappen van je verwijderd.
  2. Geen last van afleidende collega’s. Heerlijk!
  3. Je kunt jouw werk flexibeler dan ooit tevoren aanpakken. Zin om ’s avonds om 11 uur nog even een uurtje te knallen? In de tuin in zwembroek een rapport typen? Why not!

Nadelen van thuiswerken

  1. Minder sociale interactie. Geklets rondom de koffiezetapparaat, “hoe was jouw weekend?” of carpoolen naar het werk. Drie situaties waar je veel minder mee te maken hebt. Natuurlijk kun je via een videochatprogramma wel even bijkletsen, maar toch voelt dat ietsje anders.
  2. Het is lastiger om privé en zakelijk gescheiden te houden. Als je woonkamer ook je kantoorruimte is, kun je dan nog wel echt ontspannen? Of juist echt werken? Het duurt even voordat je daar balans in hebt gevonden.
  3. Jouw timemanagementvaardigheden worden op de proef gesteld! Niemand kijkt op je vingers of over je schouder mee en toch zal alles op tijd af moeten. En laten we eerlijk zijn, een herinneringsmailtje van een collega komt toch anders over dan als er face-to-face afspraken gemaakt worden. Er zijn gelukkig wel manieren om jouw tijd goed te managen. Je zou bijvoorbeeld een time tracker kunnen gebruiken om jouw uren bij te houden.

Het thuiswerken productiever maken

Nu er ontzettend veel mensen vanuit huis werken, is het handig om te bekijken welke maatregelen je kunt nemen om jouw nieuwe werkplek zo productief mogelijk te kunnen maken.

  • Creëer een fijne, rustige werkplek of werkhoek. Ga op zoek naar een ergonomische stoel en een comfortabel bureau en zet die samen op een handige plek neer. Zorg ook voor voldoende lichtinval en wat groens voor op je bureau.
  • Trek jouw kantooroutfit aan. De luxe van het werken in pyjama neemt na een poosje alweer af. Het is veel efficiënter om jouw normale kantooroutfit aan te trekken en je brein een beetje te foppen met het idee dat je naar kantoor gaat.
  • Vergeet niet af en toe te ontspannen. Neem dezelfde pauzes die je ook op kantoor zou nemen, begin rond hetzelfde tijdstip als normaal en stop op hetzelfde tijdstip als normaal. Om zeker te weten dat je wel voldoende uren werkt, kun je gebruik maken van een tijdregistratiesysteem. Zo weet je aan het einde van de dag zeker dat je voldoende hebt gewerkt.

In het begin is het passen en meten, dat thuiswerken. Maar snel genoeg raak je er helemaal aan gewend. Wie weet blijft het thuiswerken na de coronacrisis nog steeds hartstikke normaal!

Begin vandaag nog met het bijhouden van je uren vanuit huis. Hou je alleen je eigen uren bij? Dan is Keeping gratis voor altijd. Of probeer 14 dagen het Plus-abonnement speciaal voor teams.

Start vandaag nog met het bijhouden van uren

Andere ondernemers maken urenregistratie al gemakkelijker met Keeping. Registreer je hieronder en begin gratis.

Stopwatch om uren te klokken illustratie