Alles wat je moet weten over overuren

Het kan weleens voorkomen dat een medewerker overuren moet maken. Ze werken dan langer dan het aantal uren dat in hun contract staat aangegeven. Misschien moet een bepaalde taak écht af, of zijn er zieke collega’s. Het is belangrijk om overzicht te houden over de hoeveelheid overuren een medewerker maakt. Je kunt Keeping ook inzetten om overuren bij te houden. Zo blijft alles overzichtelijk.

Alles wat je moet weten over overuren

Wat zijn overuren?

Bij de start van een nieuwe relatie tussen werkgever en werknemer wordt er een arbeidsovereenkomst opgesteld en getekend. Hier staan de vaste uren van een werknemer in vastgelegd. Worden er overuren gemaakt? Dan is het, zowel voor werknemer als werkgever, handig om hier een overzichtje van te creëeren. Op het moment heeft Keeping nog geen specifieke functie om overuren bij te houden. In deze blog delen wij onze tips over hoe je hier al wel nu mee aan de slag zou kunnen gaan.

Jouw tijd tracken

Binnen de overzichtelijke time tracker van Keeping is het mogelijk om meer inzicht te krijgen in de hoeveelheid uren die besteed worden aan taken. Het rapport dat gemaakt wordt aan het einde van een dag, week of maand maakt helder hoeveel uren een medewerker gewerkt heeft. Het is mogelijk om per persoon een overzicht te maken van de gewerkte uren per dag. Leg je dit naast de arbeidsovereenkomst van een werknemer? Dan kan je al snel zien of die persoon te veel uren heeft gewerkt of niet. Daarnaast kan een medewerker zelf een vinger op de pols houden en op tijd signaleren op het moment dat het draaien van overuren structureel wordt.

  1. Ga in Keeping.nl naar "Rapporten";
  2. Klik op het tab "Team";
  3. Klik op de naam van je teamlid;
  4. Blijf op het tabje "Perioden" en groepeer per: "Dag";
  5. Voor het maandoverzicht ga rechtsbovenin naar bekijk een: "Maand";
  6. Via "Download" kan je het overzicht gemakkelijk uitdraaien.
Bekijk de uren van een teamlid in de rapporten

Overuren los tracken

Je kan in Keeping taken aanmaken. Zo kan het tracken van overuren ook een losse taak worden. Is de werkdag voorbij en werkt de werknemer toch nog even door? Dan kan hij of zij met een klik op de knop de overuren registreren. Dit is een hele duidelijke, simpele en flexibele manier om de overuren van iedere werknemer te tracken en zo de workflow te optimaliseren.

  1. Ga in Keeping.nl naar "Instellingen" > "Taken";
  2. Klik op "Nieuwe taak";
  3. Vul "Overuren" in als naam en druk op "Taak aanmaken";
  4. Je kan nu bij het aanmaken van een nieuwe tijdregistratie de taak: "Overuren" selecteren.

Overuren in Excel tracken

Excel is een handig programma om mee te werken. Ook als we het hebben over het tracken van overuren. Vroeger werd dit weleens gedaan door grote overzichten te maken in Excel waar medewerkers al hun uren in vastlegden. Inmiddels, met de komst van time tracker apps zoals de onze, kan Excel op een andere manier worden ingezet. Het is namelijk mogelijk om vanuit Keeping een Excel-export te maken van alle uren die werknemers werken. Je kan vervolgens met Excel ingewikkelde berekeningen maken met deze uren.

Online tijdschrijven, gaat dat overuren tegen?

Tijdschrijven, het bijhouden van de hoeveelheid gewerkte (over)uren, is essentieel om inzicht te krijgen in de hoeveelheid gewerkte uren die medewerkers draaien. We hopen dat je geholpen bent met onze tips om overuren te tracken.

Begin vandaag nog met het tracken van jouw (over)uren. Meld je aan bij Keeping en maak de eerste 14 dagen gratis gebruik van het Plus-abonnement. En voor zzp'ers is Keeping zelfs helemaal gratis, voor altijd.

Start vandaag nog met het bijhouden van uren

Andere ondernemers maken urenregistratie al gemakkelijker met Keeping. Registreer je hieronder en begin gratis.

Stopwatch om uren te klokken illustratie